Uw huisarts kan u voor oogonderzoek doorverwijzen naar een optometrist. Een optometrist is breder en hoger opgeleid dan een opticien. Hij of zij onderzoekt de gezondheid van de ogen. Zo kunnen oogziektes of andere problemen met het oog snel opgespoord worden. Hieronder leest u hoe het verder gaat als uw huisarts u naar een optometrist verwijst.

Leest u de informatie liever op papier? Via de link rechts op deze pagina kunt u de folder downloaden.

Door wie?

Het oogonderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde optometrist, u komt niet bij een oogarts. Wel werken de optometristen nauw samen met de oogartsen van het LangeLand Ziekenhuis.

Wat doet de optometrist?

De optometrist vraagt u naar uw klachten en doet verschillende soorten onderzoek:

  • er wordt gekeken hoe scherp u kunt zien,
  • uw oogdruk wordt gemeten en
  • het voorste deel van uw ogen wordt met een speciale lamp bekeken.
  • Als het nodig is worden er ook foto’s gemaakt.

Bij het oogonderzoek kunnen soms oogdruppels worden gegeven om de pupillen groter te maken. Deze oogdruppels moeten 30 minuten inwerken; u kunt dan in de wachtruimte plaatsnemen. Daarna roept de optometrist u weer binnen voor het onderzoek. De onderzoeken zijn pijnloos, al kunnen sommige oogdruppels wat prikken.

Het totale onderzoek duurt ongeveer één uur duurt, inclusief de wachttijd. Uw huisarts krijgt binnen enkele dagen de uitslag en soms geeft de optometrist u ook alvast instructies mee. De huisarts bepaalt samen met u wat er verder moet gebeuren. Mocht een verwijzing voor de oogarts of een bril nodig zijn, dan bent u vrij om te kiezen naar welk ziekenhuis of welke optiekwinkel u gaat.

Waar?

In Zoetermeer kan de huisarts u alléén naar deze optometristen verwijzen:

Casper Optometrie Petuniatuin 26 079 360 69 37 Seghwaert
Jansen Opticiens Nathaliegang 86 079 362 03 62 Rokkeveen
Optique René Dorpsstraat 93 079 316 45 75 Dorp

Uw huisarts verzorgt de verwijzing naar de optometrist van keuze. Daarná kunt u zelf bellen met deze optometrist om een afspraak te maken. Vermeld hierbij het nummer dat op uw verwijzing staat (het ZD-nummer) zodat de optometrist weet dat u komt voor dit specifieke oogonderzoek op verzoek van de huisarts.

Voorbereiding

  • Neem een geldig legitimatiebewijs en het pasje van uw zorgverzekering mee;
  • Neem een lijst mee van de medicijnen die u op dit moment gebruikt, deze kunt u opvragen bij uw apotheek of zelf opzoeken als u gebruikmaakt van mijngezondheid.net (MGn);
  • Heeft u een bril en/of contactlenzen, neem deze dan mee;
  • Zorg dat u minimaal 5 minuten voorafgaand aan de afspraak aanwezig bent;
  • Wij adviseren u een begeleider mee te nemen en niet meer zelf auto te rijden. Als er oogdruppels zijn gebruikt, kunt u daarna nog even wazig zien. Wij adviseren u ook een zonnebril mee te nemen;
  • Schrijf de vragen die u vantevoren al heeft op en neem deze mee. Zo krijgt u alle informatie die u nodig heeft.

Kosten?

De kosten van dit oogonderzoek worden door de zorgverzekeraar betaald en gaan niet ten laste van uw eigen risico. Het maakt hierbij niet uit waar u verzekerd bent.

foto close up oog