Astma
U heeft astma. Dat betekent dat uw luchtwegen reageren op bepaalde prikkels. Bijvoorbeeld door tabaksrook, haren van huisdieren, stof of pollen. U kunt dan minder goed ademen. Maar u kunt ook last hebben van koud of vochtig weer. Soms gaat u daarbij hoesten. Daar wordt het nog erger van.
Deze informatie is voor iedereen die astma heeft en door de huisarts behandeld wordt.
Wat kunt u zelf doen?
Astma is niet te genezen. Maar u kunt wel veel doen om er zo weinig mogelijk last van te hebben. Het helpt al als u weet welke stoffen bij u klachten geven. Dan kunt u die zoveel mogelijk uit de weg gaan.
Het belangrijkste is dat u gezond leeft. Gezond eet. Regelmatig beweegt. Niet rookt. Op tijd en op de goede manier uw medicijnen neemt. Dat hoeft u niet alleen te doen. De zorgverleners in het ketenzorgprogramma Astma helpen u om te leven met astma.
Wie kan mij helpen?
- Uw huisarts is de eerste contactpersoon als u klachten heeft. Hij of zij bespreekt uw klachten met u en stelt vast of u astma heeft.
- Daarna helpt de praktijkondersteuner u meestal. Die doet controles, geeft antwoord op uw vragen en geeft u tips. De praktijkondersteuner doet bijvoorbeeld een test om uw longinhoud te controleren.
- Moet u anders gaan eten? Dan kunt u naar de diëtist.
- Rookt u? Er is een speciale cursus om u te helpen met stoppen. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u meer vertellen en u doorverwijzen.
- Vergoeding of eigen risico?
Wel vergoed: De hulp van huisarts en praktijkondersteuner worden gewoon vergoed. De stoppen met roken cursus ook. De kosten voor deze zorg gaan niet van uw eigen risico af.
Eigen risico: Als het nodig is, kan uw huisarts u doorsturen naar bijvoorbeeld een longarts, een longverpleegkundige of een diëtist. De kosten van deze zorg gaan eerst af van uw eigen risico. Krijgt u medicijnen en uitleg over het gebruik daarvan van uw apotheek? Dan gaat dit ook van uw eigen risico af. Als u uw eigen risico helemaal hebt gebruikt, worden de kosten door uw zorgverzekeraar betaald.
Meer lezen?
Bij uw huisarts kunt u de folder 'Ketenzorg bij astma - Uw zorg, onze zorg' ophalen. U kunt de folder ook rechts op deze pagina downloaden.
Betrouwbare informatie over astma vindt u ook op de website van Thuisarts.nl en op de website van het Longfonds
Op de website Inhalatorgebruik.nl vindt u informatie en filmpjes over hoe u uw inhalator het beste kunt gebruiken.